Támad a kánikula! Így kell túlélni a munkahelyeken...
2019. 01. 01.Perzselő hőség, olvadó aszfalt, izzadtságól gyöngyöző homlokú munkavállalók és csúcsra járatott légkondicionálók az irodákban!

Átszellőztetett lakásból pihentebben mehetünk a munkába
A magasba szökő hőmérséklet kimerítő és fárasztó mellékhatásait nem árt már a munkába indulás előtti reggel éjszakáján valamennyire kompenzálni! Ennek leghatékonyabb módja egy frissítő, éjszakai szellőztetés az egész lakásban. Ennek köszönhetően szervezetünk is felüdülhet.
Kávé és energiaitalok helyett a víz a nyerő
A szomjoltásra és a folyadékpótlásra ilyenkor az ásványvíz vagy a hagyományos csapvíz a legideálisabb megoldás! (Átlagos hétköznapokon napi 2-3 liter víz/fő, kánikula idején az orvosok akár a napi 5 l-t se tartják túlzásnak, egyéntől függően.) A cukrozott üdítőitalokat és energiaitalokat erre az időszakra inkább jobb elfelejteni, az alkoholról már nem is beszélve. Főként hogy az utóbbit munkaidőben egyáltalán nem díjazzák a cégek, bármekkora hőség is "indokolná..." Bár nem túl jó hír a stresszt a már-már szertartásos módon irodai kávézgatással enyhítőknek, kánikulában ez sem tanácsos. A kávé és az egyéb koffein-tartalmú folyadékok vízhajtó hatásúak, ami hőségben nagyon kedvezőtlen.
Kalóriabombák helyett inkább fogyasszunk könnyű ételeket az ebédszünetben!
Emellett az étkezésre is ügyeljünk! A hőségben nem javasolt a testes, zsíros,kalóriadús és túlzottan fűszeres ételek fogyasztása. Ehelyett inkább a napi többszöri alkalommal fogyasztott, zsírszegény, egészséges ételek az ideálisak - sok zöldséggel, gyümölccsel és egyszerre kis adagokban.
Légkondi nélküli irodában óránként jár a pihenő
Zártterű munkahelyeken - ahol a megfelelő klíma mesterséges szellőztetés, illetve légkondicionáló berendezés útján nem megoldható - a munkavállalók egészségének megóvása érdekében a cégeknek lehetővé kell tennie óránként 5-10 percnyi pihenőidőt, védőital jutatásával.
Szabadban dolgozóként legalább 15 percenként igyunk 1 pohár vizet!
A szabadban dolgozók folyadékpótlására külön figyelmet kell fordítani. A szabadtéren vagy épp a mezőgazdaságban, fizikai munkát végzők részére, a munkavállalók külön igényei szerinti mennyiségben védőitalt - legalább 14-16 °C -os ivóvizet - kell biztosítani a megfelelő higiéniai körülmények betartása mellett. Kánikula idején a munkáltatóknak is ösztönöznie kell a munkavállalókat arra, hogy sok ivóvizet fogyasszanak! Akár 15-20 percenként is igyanak meg 1-1 pohárral. Szabadban dolgozóknak emellett javasolt a sűrű hidegvizes arc, -és kézmosás, a tarkót takaró fejvédő használata és a könnyű, bő ruházatban történő munkavégzés.
A munka neheze inkább a "hűvösebb" órákra essen
Hőségben, szabadtéri munkavégzés esetén a munkáltatóknak a rendszeres pihenőidők megszervezéséről is gondoskodnia kell. A pihenőhelyeknek a külső környezethez képest mindig hűvösebbnek, árnyékosabbnak kell lennie - méghozzá megfelelő ülőalkalmatossággal ellátva. Ahol lehetséges, ott a szabadtéri munkaterületeket is sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A hőségben a tűző napon felmelegedett munkaeszközök is további veszélyforrást jelenthetnek! Érintésük balesetveszélyes lehet - így az ilyen helyzetek megelőzésére fokozottan törekedni kell. A hőség a szabadban dolgozók munkaidőbeosztására is kihatással van. Nekik célszerű olyan munkaperiódusokat szervezni, ahol az intenzív hőségben a rövidebb periódusokat hosszabb munkaközi szünetek követik. Emellett tanácsos a munkafolyamatok fizikailag megterhelőbb fázisait a hűvösebb napszakokra időzíteni.